Wednesday, 21 March 2012

8th class-cbse english (Honeydew) Chapter-4 (Bepin Choudhury’s Lapse of memory) (Satyajit Roy)


Answer following questions in short.
  
Q1) Why did the man stare at Bepin Babu in disbelief?
Ans1) The man was constantly reminding Bepin Babu of his trip to Ranchi. But he was completely unable to recollect the memory of the trip. The man recalled him many incidents but in vain. So the man stared at Bepin Babu in disbelief.

Q2) Where did Bepin Babu say he went in October ’58?
Ans2) Bepin Babu said that he had gone to Kanpur in puja with a friend.

Q3) Mention any three (or more) things that Parimal Ghose knew about Bepin Babu.
Ans3) To the surprise of Bepin Babu, Parimal Ghose knew about his family details like his wife’s death, his brother’s mental illness, his cut in the right knee, his dislike for hotel’s food etc.

Q4) Why did Bepin Babu worry about what Parimal Ghose had said?
Ans4) Bepin was worried that how Parimal Ghose could know so much about him. Moreover Parimal said that he was in Ranchi and he also gave some intimate details about him. But Bepin Babu was sure that he had never been to Ranchi.

Q5) Why did Bepin Babu first hesitate to ring up Mr. Mukerji? Why did he finally decide to do so?
Ans5) Mr. Mukerji could prove hat Bepin Babu was suffering from memory lapses. Bepin didn’t want to fall in a ridiculous situation. He finally decided to call because the thought was occupying his mind to such great extent that he was unable to focus on other things.

Q6) What did Mr. Mukerji say? Did it comfort Bepin Bapu , or add to his worried?
Ans6) Mr. Mukerji confirmed that he was in Ranchi in ’58. It makes him more worried and he even lost his appetite.

Q7) Who was Chunilal? What did he want from Bepin Babu?
Ans7) Chunilal was Bepin Babu’s schooltime friend. He wanted some help to get a job from Bepin Babu because he was going through a rough time.

Q8) Why was Dr. Chanda Puzzled? What was unusual about Bepin Babu’s lost of memory?
Ans8) Dr. chanda was puzzled because Bepin Babu had forgotten only about his trip to Ranchi, other things were intact in his mind. If there was memory lapses, he should have forgotten some other things also.

Q9) Bepin Babu lost consciousness at Hudroo falls. What do you think was the reason for this?
Ans9) Bepin Babu lost consciousness at Hudroo falls because he was overstressed by the thought of his memory loss. It leads him to serious condition of stress and anxiety.

1 comment:

  1. Hey would you please provide answers of class 8 cbse course and literature oxford.

    ReplyDelete