Monday, 30 April 2012

7th class-cbse english (An alien hand) Chapter-2 (Bringing up kari) (Dhan Gopal Mukerji)


Answer following questions in short.


Q1) How did Kari enjoy his morning bath in the river?
Ans1) Kari lay for a long time in the river and on the sand and let the author rub his back. Also, he squealed with pleasure when his friend rubbed water down his back.

Q2) Finding good twigs for Kari took a long time. Why?
Ans2) Kari liked to eat only the most delicate and tender twigs. So his friend had to climb all kinds of trees to get twigs and saplings for him. Also, Kari did not touch twigs that got mudded.  Hence, collecting good twigs for Kari took a long time.

Q3 Why did Kari push his friend into the stream?
Ans3) A boy was drowning in the river. Kari himself could not pull the boy from the river bed, so he pushed his friend into the stream.

Q4) How did the author compare the Kari with a baby?
Ans4) The author compares Kari with a baby because Kari needed training to be good just like a baby. If he was naughty, author had to scold him. He understood words like children do. He had to be taught to sit down, walk, when to walk fast and when slow. Moreover, his call was more like that of a baby than an elephant.

Q5) How did Kari helped him to all the bananas in the house without any one noticing it?
Ans5) Kari stole the bananas from the table in the dining room. He put his trunk through the window and disappeared with the bananas without any one noticing it.

Q6) What were the instructions for commands sit and walk?
Ans6) His friend pulled Kari by his ear and said ‘Dhai’ to make him sit and he pulled his trunk forward and said ‘Mali’ to make him walk,.

Q7) What is “the master call”? Why is it the most important signal for an elephant to learn?
Ans7) The master call is a strange hissing, howling sound, as if a snake and a tiger were fighting each other. It is the most important signal for an elephant because whenever master is in trouble, one master call will bring the elephant near him.

Q8) Elephants are proud animals. How do we know it from the story?
Ans8) Kari stole bananas from the dining room. Whet he was caught and scolded, he realized his mistake. His pride was so hurt that he never repeated this mistake again. Elephants are proud animals and they accept their mistakes and punishment for it.

Q9) Why is it important to teach an elephant to sit down?
Ans9) Elephants grow taller than their masters. Keeper can reached his back only with the help of a ladder. As it is not possible to always carry about a ladder, an elephant must be taught to sit down.

1 comment: